BURADASINIZ: Ana Sayfa » Gönül Sultanları

• Osman Hulusi Efendi

3 Temmuz 2016 Pazar tarihinde Hulusi Efendi Vakfı eklemiştir.

Es-Seyyid Osman Hulûsi Ateş Efendi (k.s.) (1914 -1990)

12 Ağustos 1914 Pazartesi Sabahı Darende’de Doğmuştur. Soy Bakımından 12. Kuşaktan Somuncu Baba'ya Oradan Da Hz. Muhammed (S.A.V) Efendimize Ulaşan Nesebiyle 36. Kuşaktan Peygamberimizin Soyundandır. Babası Seyyid Hatip Hasan Efendi, Annesi Seyyid İbrahim Taceddin-İ Veli Evladından Fatıma Hanım’dır. Her İki Yönden De Peygamber Efendimizin Nesl-İ Pakindendir. Somuncu Baba Hazretleri Döneminden Günümüze Kadar Silsile-İ Sadatın Yaptığı Manevi Görevi Üstlenmiş, Olağanüstü Hizmetlerde Bulunmuştur.

Osman Hulûsî Efendi Kendi İsmiyle Anılan Vakfımızı 1986 Yılında “Her Canlıya Hizmet” Şiarıyla Kurmuştur. Kendisi Hayatını Hayır İşlerine Vakfetmiştir. Onun Hayır İşleri Sadece Darende İle Sınırlı Kalmamış, Tüm Ülke Geneline Yayılmıştır. O Fikrini, Zikrini, Zihnini, Sohbetini Ve Bütün Hayatını İnsanlığa Adayan Ve Toplumun İstifadesine Sunan, İlim, İrfan Ve İrşadıyla Gönülleri İmar Eden Nakşibendi Mürşididir. Divan Şiirinin 20. Yüzyıldaki Örnek Temsilcisi, Büyük Mutasavvıf Ve Şairdir. Yazmış Olduğu Nasihati Tüm İnsanlara Hitap Etmektedir.

Âlemi Sen Kendinin Kölesi Kulu Sanma

Sen Hakk İçin Âlemin Kölesi Ol Kulu Ol…

Osman Hulûsi Efendi, Xıı. Yüzyılda Hoca Ahmet Yesevî İle Başlayıp Yunus Emre, Mevlana, Niyazi Mısrî, Aziz Mahmud Hüdayî, Gibi İsimlerle Devam Eden Tasavvufî Türk Şiirinin Xx. Yüzyıldaki En Önemli Temsilcisidir. Tasavvufî Türk Edebiyatı Çerçevesinde İlahi Aşk İle Yazdığı Şiirlerini “Dîvân-I Hulûsî-İ Dârendevî” Adlı Eserde Toplamıştır. Şiirlerindeki Esas Gaye İnsanları İrşad Etmektir. Şiirlerini Tasavvufî Derinlik Ve Manevî Neşveyle, İnsanları Hayra Ve Doğruya Yöneltme Amacıyla Her Türlü Sanat Kaygısından Uzak Olarak Yazmıştır.

Garazsız Hem İvazsız Hizmet Et Her Canlıya

Kimsesizin Düşkünün Ayağı Ol Eli Ol…

Osman Hulûsi Efendi’nin Nasihatnâme Özelliği Taşıyan Diğer Eseri “Mektûbat-I Hulûsî-İ Dârendevî”Dir. İrşad Vazifesinin Yanı Sıra Sosyal Faaliyetleri Ve Yaptırdığı Eserlerle Tanınan Osman Hulûsi Efendi Şeyh Hamid-İ Velî Cami İmam Ve Hatipliği Sırasında Yazarak İrad Etmiş Olduğu Hutbeleri “Şeyh Hamid-İ Velî Minberinden Hutbeler” İsmiyle Neşredilmiştir.

Osman Hulûsi Efendi’nin Hoşgörüsü, İnsanlara Karşı Yaklaşımı, Âli Cenaplığı, Yardım Severliği Gibi Güzel Hasletleri İnsanları Hayranlık İçerisinde Bırakmış, Manevî Kuvvet İle İnsanları Kendi Etrafında Toplamıştır. Ahlakı, İnsan Sevgisi, Mütevazılığı, Zekâsı, İlmi, Yaşayışı, Cömertliği İle İnsanlara Örnek Olmuştur. Hayatının Her Safhası, Kur’an’dan Bir Gezinti, Sünnet-İ Seniyyeden Bir Tablodur. 14 Haziran 1990’da Vefat Etmiştir. Cenaze Namazı Cuma Günü Çok Sayıda Seveninin Katılımıyla Kılınarak, Darende’de Babası Ve Ahfadının Bulunduğu, Şeyh Hamid-İ Veli / Somuncu Baba Haziresine Defnedilmiştir.  Hulûsi Efendi’nin Vefatından Sonra Vakfı Aracılığı İle Vasiyetleri Gerçekleştirilmektedir.