• Kırk Hadis | 6.Hadis | Somuncu Baba ’nın Yorumuyla 40 Hadis

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri "Kırk Hadis" adlı eserinde yer verdiği hadis-i şeriflere aynı zamanda yorum ve açıklamalarını eklemiştir. Eseri Nasihat Yayınları'ndan temin edebilirsiniz.
6. Hadis:
Ebû Mûsâ (r.a.)’dan: Rasûlullah aramızda ayağa kalkıp şu beş hususu söyledi: “Allahu Teâlâ uyumaz. Zaten uyku onun şanına lâyık değildir. Kullarının maddî-manevî durumlarında (sürekli) değişiklikler yapar. Gündüz amelinden önce gece amelleri, gece amelinden önce de gündüz amelleri Allah’a yükseltilir. Onun görülmesini engelleyen nurdur. Eğer perdeyi açsaydı, celâl ve cemâli, onun gördüğü bütün mahlûkatını yakardı.”
Somuncu Baba Diyor ki;
“Burada Allah’ın ahlâkıyla ahlâklanmaya işaret vardır. Hz. Muhammed (s.a.v.) sanki lisân-ı hâl ile mü’mine diyor ki: ‘Gaflet uykusundan uyan, hesâba çekilmeden önce nefsini hesâba çek. Her vaktini Allah’a tâate harcamak suretiyle değerlendir. Böyle yaparsan, Allah senden beşeriyetinin karanlık perdelerini kaldırır, enâniyetini yakar ve kerîm olan zâtının nuru sana tecellî eder.”
Hadisin Yorumu
Allahu Teâlâ kulların her yapıp ettiğinden haberdardır. O’nun için gizli bir şey kalmaz. Zaten “âlemlerin ilâhı” için böyle bir şey düşünülemez. Bu yüzden insanın gönlünden geçenlerden hiç kimsenin olmadığı karanlık ve izbe mekânlarda yaptıklarına varıncaya kadar hiçbir şey Allah’a gizli kalmaz. Bunu günümüzdeki kamera sistemi bunun en basit bir örneğidir; aydınlıkta da karanlıkta da çekim yapan kamera sayesinde bir işyerindeki her şeyi gözleme imkânı olabilmektedir. Kamera sisteminin güvenlik ve asayiş açısından çok faydalı olduğu ve önemli oranda suçu önlediği bilinmektedir. Verilen cezâların ağır olması da suç oranlarının azalmasında hiç kuşkusuz etkili olur. Özellikle de insan canına kıyma, fiilî yaralamalarda, gaspta ve benzeri toplum düzenini bozan ağır suçlarda cezâların da aynı oranda caydırıcı olması gerekir. Rabb’imizin bizleri tarassut altında bulundurması da bunun gibidir. Lakin her şeyi kayıt altına almasına ve suçların oranına göre cezâlar takdir etmesine rağmen, bunun, özellikle günümüzde yeterince caydırıcı olduğunu söylememiz neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Dinî değerlerin iyice zayıflamasına paralel olarak ibadetlerin edâsında gözle görülür bir azalma yaşanmaktadır; bunun yanında haramlardan kaçınma hususunda da yakalanma endişesi büyük oranda belirleyici olmaya başlamıştır. İnsanlar kamera kayıtları veya başka delillerle yakalanmayacaklarını anladıklarında suça meyletmektedirler. Yakalandıklarında fazla cezâ almayacaklarını düşündüklerinde de kamera kayıtları veya diğer deliller caydırıcı olmamaktadır. Yaşamış olduğumuz ve her gün daha kötüye giden dünyada değerlerimizin ne kadar önemli olduğunu her an daha fazla anlamaktayız. Bu sebeple hem dünyamız hem de âhiretimiz için Rabb’imize dönmekten ve geçmişimize tevbe etmekten başka bir yolumuz yoktur.
Çünkü bu hadiste dile getirildiği gibi, Rabb’imizin aslâ uyumayacağını, dolayısıyla her bir şeyden haberdar olduğunu bilen ve her an hatırda tutan insanın sergileyeceği yaşantı ile, bunlara karşı umursamaz olan ve Allah inancını kaybedecek noktaya gelmiş kişinin hayatı aynı değildir, o her fenâlığı yapabilir.

Şeyh Hâmid-i Veli / Somuncu Baba (k.s)